Brza izrada sajamskih uzoraka za Teaplast (studija slučaja)

Teaplast je firma iz Inđije koja se prvenstveno razvojem, proizvodnjom  i distribucijom delova od plastike u više industrija, gde značajan deo programa čini oprema za profesionalne kuhinje. Zbog saradnje sa većim brojem klijenata iz raznovrsnih oblasti, nametnuti su zahtevi za brzom izradom prototipova različitih namena, oblika i konfiguracija. 

Jedina tehnologija koja je mogla da odgovori takvim zahtevima sa odgovarajućom fleksibilnošću bila je 3D štampa.

U konkretnom slučaju, firma Teaplast bavila se razvojem novog proizvoda, LED lampi koje će biti korišćene u staklenim baštama ili plastenicima. Kućište proizvoda sastoji se od aluminijumskog profila i plastičnih poklopaca koji su planirani za serijsku proizvodnju. 

Pre proizvodnje i izbacivanja proizvoda na tržište, inostrani partneri imali su potrebu da predstave nov proizvod na sajmu u Švajcarskoj i da što vernije prezentuju novi uređaj potencijalnim klijentima. Drugim rečima, trebala im je hitna izrada uzorka koji po izgledu i kvalitetu odgovara budućem proizvodu.

U ove svrhe, uslužno je odštampana mini serija od dvadeset komada plastičnih delova za sklapanje, i to na visokopreciznom štampaču MJP 2500 u Solfins 3D Laboratoriji za 3D štampu

Ova serija podmirila je potrebe za montažu 10 kompletnih konačnih proizvoda - LED lampi za staklenike i plastenike. 

 

 

Kako bi se stekao uvid u efikasnost tehnologije 3D štampe i njenog proizvodnog kapaciteta za ovakve projekte, napominjemo i da je najveća dimenzija svakog pojedinačnog dela oko 200mm a da je ceo posao završen za oko nedelju dana, to jest - na vreme za predstavljanje kupcima na sajmu!

Tradicionalnim metodama projektovanja kalupa, alata, programiranja mašina za proizvodnju kalupa i izradu plastičnog odlivka, bez obzira i na veću cenu investicije, opet ne bi bili uklonjeni brojni problemi klasične izrade prototipova:

  • veliki "prazan hod" između svaka dva prototipa u slučaju potrebe da se otklone nedostaci
  • kompleksan proces sa više uključenih pojedinaca, projektanata modela, programera i operatera mašina...
  • nekompatibilnost proizvodnih pogona za livenje plastike sa izradom pojedinačnih komada i izuzetno malih serija
  • kalibracija mašina i materijala za livenje...

Imate proizvod koji treba da razvijete u kratkom roku?